Categories
Ελληνικά / Greek

Και Τα Οδοφράγματα Να Παίρνουνε Φωτιά…

Μια πολιτική ιστορία αγάπης

-περιλαμβάνει σοκαριστικές σκηνές από το Black Bloc!!!!!

Μη το χάσετε!

 

«Είχα υποσχεθεί αιώνια πίστη στην Επανάσταση αλλά μετά βρέθηκε Αυτή στο δρόμο μου»

«Έδειξε με το δάχτυλό του το δρόμο προς την Επανάσταση. Εγώ απλώς του έδειξα το μεσαίο δάχτυλο»

 

Ή αλλιώς: πιθανές ετεροφυλοφιλικές σχέσεις σε καιρούς – και χώρους- ριζοσπαστικών πολιτικών αγώνων.

 

Κεφάλαιο Πρώτο

 Οι άντρες διδάσκονται. Διδάσκονται να είναι σκληροί και διδάσκονται να είναι περήφανοι που είναι άντρες. Το να είσαι άντρας σημαίνει per se το να είσαι σκληρός, ανώτερος, κυρίαρχος μέσα σε ένα κόσμο που παραμένει συντονισμένος στο πρότυπο του «αφέντη και δούλου».

Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε ένας Άντρας που ισχυριζόταν ότι ασχολούνταν με την πολιτική για την απελευθέρωση των ανθρώπων από την εξουσία και την καταπίεση- ένας επαναστάτης λοιπόν. Το πλήρες όνομά του ήταν Λευκός Ετεροφυλόφιλος Άντρας. Τα πάντα πάνω σε αυτόν τον Άντρα ήταν πολύ «σκληρά», τόσο που θα μπορούσε να είναι η απόλυτη προσωποποίηση του Ανδρισμού σε ένα από αυτά τα σοφά (ή μήπως ύπουλα;) αρχαία παραμύθια. Τα ρούχα του ( μπλακ μπλοκ στυλ ενδυμασίας, full face στο πρόσωπο- ακόμα και για ασήμαντα περιστατικά πράγμα που τον έκανε να δείχνει αρκετά γελοίος, αν και κανένας από τους συντρόφους του δεν τολμούσε/ενδιαφερόταν να του το πει, ακριβά στρατιωτικά άρβυλα κτλ), τα χόμπι του (να πίνει τόνους μπύρας κάθε βράδυ- μερικές φορές και κατά τη διάρκεια της μέρας καθώς οι σκληροί άντρες δεν μεθάνε ποτέ πολύ), η συμπεριφορά του προς τις γυναίκες (= η κατάκτησή τους). Ας δούμε εν συντομία το σχέδιό του «Γυναίκες: Πέντε απλά βήματα για την επιτυχία»- που θα μας δώσει και μια γεύση της φυλετικής ταυτότητας που είχε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια

  •  Αρχικά εμφανιζόταν ως ο σκληρός αδιαπραγμάτευτος πολεμιστής, ψυχρός και απόμακρος, πετώντας σαν αετός πάνω από το θύμα του και υπολογίζοντας την επόμενη κίνηση του.
  • Κατά δεύτερο (βλέμμα) έδειχνε το ενδιαφέρον του ανοίγοντάς της πολύ την καρδιά του (ή μήπως το στόμα του;) ώστε να την προσελκύσει στον ηρωικό του κόσμο.
  •  Κατά τρίτο θα περνούσαν παθιασμένες στιγμές μαζί στα οδοφράγματα (αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις περιστάσεις. Σε περιπτώσεις κοινωνικά υποτονικών ιστορικών στιγμών, οι παθιασμένες στιγμές μπορούν να μοιραστούν στο εναλλακτικό μπαρ της περιοχής και περιλαμβάνουν εντυπωσιακές ποσότητες μπύρας)
  • Έπειτα, εξουθενωμένος από τον κοινωνικό αγώνα, μεταμορφωνόταν στο μοναχικό απροστάτευτο αγόρι που περιπλανιέται μέσα σε ένα σκληρό κόσμο, ψάχνοντας ένα τρόπο να ξαναγυρίσει στη μήτρα της μάνας του.
  • Επιτέλους ήταν νικητής. Από δω και μπρος θα το αποδείκνυε με διάφορες πράξεις αρρενωπότητας, όπως το να συντροφεύεται από τη κοπελιά του σε κοινωνικές εκδηλώσεις, βλέποντάς την όποτε του κάπνιζε, επιδεικνύοντάς την στους φίλους του (που τώρα μπορούσαν να φάνε τη σκόνη του, αφού ήταν ο καλύτερος, έτσι δεν είναι;), νευριάζοντας μαζί της στο βαθμό του να παραφέρεται όποτε δεν υπάκουε στη θέληση του Αφέντη της. Πολύ φυσιολογικά πράγματα λοιπόν

Και όλα αυτά σε καιρούς ριζοσπαστικών πολιτικών αγώνων.

 Κεφάλαιο Δεύτερο

 Οι γυναίκες είναι αδύναμες. Διδάσκονται να είναι αδύναμες, υπάκουες, σιωπηλές και πολλά άλλα πράγματα- γοητευτικές, σέξι, σκύλες, «κοριτσάκια» και… κατά ένα τρόπο να νιώθουν ντροπή που δεν είναι «τίποτα παραπάνω από κακόμοιρες γυναίκες». Δεν χωράει συζήτηση ότι όλα αυτά και άλλα πολλά μπορούν να κρυφτούν πολύ καλά πίσω από διάφορες κοινωνικές τάξεις, τρόπους ζωής και κουλτούρες. 

Η γυναίκα της ιστορίας μας. Δεν θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες για το παρελθόν της- ποιος νοιάζεται έτσι και αλλιώς, ήταν απλά μια γυναίκα και μάλιστα μια από αυτές που αποκαλούν Όμορφη. Μετά από πολλές μικρές εσωτερικές προσωπικές διαμάχες, η Όμορφη είχε αποφασίσει ότι σε αυτή την ιστορική φάση προτιμάει να αγωνιστεί ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς το οποίο έκανε ασφυκτική τη καθημερινή της ζωή με διάφορους τρόπους , παρά να αφομοιωθεί σε αυτό. Για παράδειγμα γινόντουσαν κάποιες δράσεις κοινωνικής ανυπακοής στην πόλη που και που (π.χ. τις Κυριακές), αλλά το περισσότερο καιρό ξόδευε την ενέργειά της για την επαναστατική της ενδυμασία και στο να ακούει τις συναρπαστικές ιστορίες των έμπειρων τοπικών επαναστατών.

Και τότε εμφανίστηκε ο Άνδρας. Και ήταν σκληρός. Ατενίζοντας κάποιο άγνωστο σημείο πέρα από αυτή την πραγματικότητα, ύψωσε το χέρι του και έδειξε με το δάχτυλό του μακριά προς την Επανάσταση. Αυτή έμεινε κοιτάζοντας τον με το στόμα ανοιχτό. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβε ότι θα χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα για να Τον κρατήσει κοντά της.

Κεφάλαιο Τρίτο

 Οι ήρωές μας – ή καλύτερα ο Ήρωάς μας και η κοπέλα Του, γνωστή και ως η Όμορφη – είχαν περάσει κάποιο καιρό μαζί. Στιγμές πάθους, αγάπης, μίσους, ενθουσιασμού, βαρεμάρας, όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή του καθένα. Αλλά ο Άντρας δεν μπορούσε πλέον να βρει εσωτερική γαλήνη. Η Όμορφη είχε αλλάξει. Είχε αρχίσει να αράζει με άλλες γυναίκες, μιλώντας μαζί τους για ώρες για πράγματα μυστικά, χωρίς να τον κοιτάει πλέον με αυτό το βλέμμα που κάποτε έκανε το Εγώ του να υψώνεται στα ουράνια. Άρχισε να νιώθει ανασφαλής: Είχε προσωπικότητα- για φαντάσου!; Τον αμφισβητούσε, του έκανε κριτική, τον έκανε να μη νιώθει άνετα, να νιώθει παραμελημένος, να μη νιώθει αρκετά Άντρας. Η Σκύλα! Η μέχρι πρότινος λαμπρή Του προσωπικότητα άρχισε να διαλύεται γιατί αυτή («που αν δεν ήμουν εγώ να της δείξω τον δρόμο για την επανάσταση δεν θα ήταν παρά μια ασήμαντη») είχε το θράσος να παίρνει μόνη της αποφάσεις για τον εαυτό της! Για όνομα του Άντρα!!! Αυτό είναι τελείως απαράδεχτο! ούρλιαξε οργισμένα ο Άντρας. Και της έχωσε ένα μπουκέτο στη μούρη.

Κεφάλαιο Τέταρτο

 «Δεν είναι μόνο τα μεγάλα λόγια, η εμφάνιση και το πόσες σκληροπυρηνικές και επικίνδυνες αποστολές έχεις φέρει σε πέρας αυτά που σε ανάγουν σε επαναστάτη σε αυτό τον κόσμο. Και η πολιτική διεξάγεται τόσο στο δημόσιο όσο και στο προσωπικό επίπεδο. Και αν δεν είσαι παρά ένας φασίστας όσο αφορά το δεύτερο, τότε δεν σου αξίζει η αναγνώριση ως ελευθεριακού ακτιβιστή και μπλαμπλαμπλα όσον αφορά το πρώτο, όσο σκληρά και αν το προσπαθείς, Περισσότερο μοιάζεις με έναν ψευτο-αναρχο-σούπερμαν και είσαι απλά για κλάματα. Τόσο για κλάματα όσο και οι σύντροφοί σου που ανέχονται ένα μαλάκα σαν και σένα ανάμεσά τους»,

είπε η Όμορφη και τον κλώτσησε στα αρχίδια με τόση δύναμη που θα του έπαιρνε αρκετό καιρό να ξανα-ασχοληθεί με την Επανάσταση.

 Κεφάλαιο Πέμπτο

 Μια ανάκριση

Πρωταγωνιστούν Ανακριτής και Mujer Libre

Από μια ανάκριση στα κεντρικά της Α.Α. (Αστυνομία Αντρών)

Α: Όμορφη, γιατί επιτέθηκες στο αντρικό Επαναστατικό κίνημα χτυπώντας το στα αρχίδια;

M.L.: Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο και τον εαυτό μου έχει αλλάξει. Όπως και το όνομά μου.

Α: Α, ναι; Και πιο είναι το όνομά σου τώρα;

Μ. : Το όνομά μου είναι Mujer Libre.

Α: Και τι σημαίνει αυτό το γαμημένο όνομα;

Μ. : Το γαμήσι δεν έχει καμία σχέση. Αυτός είναι ο δικός σας τρόπος. Για να μάθεις για το όνομά μου δεν έχεις παρά να ανοίξεις ένα ισπανικό λεξικό- ένα λεξικό για τον ισπανικό εμφύλιο.

Α: Γιατί άλλαξες το όνομά σου;

Μ. Είχα βαρεθεί τη προηγούμενη ζωή μου ως Όμορφη και ως παιχνιδάκι του Άντρα. Είχα βαρεθεί να στηρίζω όλη μου τη ζωή, τη διάθεσή μου, τον αυτό-σεβασμό μου πάνω σε αυτήν την εικόνα, αυτή τη ταυτότητα και όλα όσα συνεπάγονται από αυτά. Ο αληθινός μου Εαυτός θα κρύβονταν για πάντα πίσω από όλα αυτά τα σκατά αν…

Α,: Αν;

Μ: Αν δεν είχε προκύψει ο επαναπροσδιορισμός των αξιών και των ερμηνειών της ζωής μου.

Α: Πώς προέκυψε; Ποιος σε βοήθησε;

Μ: Μπορείς να υπολογίσεις σε τρία πράγματα: Ότι ασφυκτιούσα μέσα στο υποκριτικό περιβάλλον στο οποίο ζούσα. Δεύτερον η επιμονή μου- η οποία με έσωσε από την απελπισία που υπερίσχυσε σε άλλες γυναίκες.

Α: Α, μάλιστα! Ποιες γυναίκες;

Μ: Άλλες γυναίκες γενικά. Και τρίτον, μιλώντας συγκεκριμένα, κάποιες άλλες γυναίκες.

Α: Ποιες γυναίκες λοιπόν;

Μ: Απλά γυναίκες. Γυναίκες μέσα από βιβλία και γυναίκες μέσα από τη ζωή. Γυναίκες που έζησαν σε άλλες εποχές και άλλα μέρη. Και γυναίκες που γνώρισα μέσα σε επαναστατικούς αγώνες. Γυναίκες που ποτέ δεν θα γνωρίσεις πραγματικά γιατί το βλέμμα σου δεν φτάνει τόσο μακριά..

Α: Όχι, θέλω πραγματικά να δω αυτές τις γυναίκες, αν μου πεις ποιες είναι, Ποιες είναι;

Μ: Γυναίκες που με έκαναν να συνειδητοποιήσω πράγματα που οι άντρες δεν θα μπορούσαν ποτέ. Όπως το να αποδομήσω τη gender ταυτότητα μου αντί να την τρέφω. Συνεπώς ήθελα να δραπετεύσω από το αντρικό Επαναστατικό κίνημα και να κάνω αυτά που θέλω εγώ. Τουλάχιστον μέχρι να καλυτερεύσουν τα πράγματα. Για όλους μας.

Α: Να τρέφεις τι; Να καλυτερεύσει τι; Ε, ποιες γυναίκες τα έκαναν όλα αυτά;

Μ: Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα. Οποιαδήποτε γυναίκα που θα ένιωθε την ανάγκη να συζητήσει κάποια πράγματα μόνο μεταξύ γυναικών.

Α: ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

Μ: …Ή θα μπορούσε να ήταν μόνο ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΕΣ γυναίκες.

Α; ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

Μ: Απελευθερωμένες γυναίκες που δεν θέλουν να υπακούσουν σε καμία εξουσία. Αλλά σε ΚΑΜΙΑ. Κατάλαβες;

Α: ΕΕΕΑΑΑΑΠΟΙΕΓΚΡΡΡΓΥΥΥΥΥ (σε αυτό το σημείο ο ανακριτής παθαίνει αμόκ και πέφτει στο πάτωμα με σπασμούς)

Μ: Μμμ, φαίνεται πως κατάλαβες.

 

Χάπι end

 

Πολεμήστε όλες τις σεξιστικές δομές που κουβαλάτε μέσα σας- είναι ένας ιός εγγενής σε όλους τους άντρες και τις γυναίκες που έχουν κοινωνικοποιηθεί μέσα σε ένα εξουσιαστικό κόσμο. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι είσαι φορέας, ο ιός αρχίζει να αυτοκαταστρέφεται.

 

Σκέφτηκε: η μάγισσα και ο καθρέφτης της…  Ποιόν μπορούμε να δούμε εκτός από τον εαυτό μας… Και αυτή είναι η κατάρα

Μετάφραση από το ολλανδικό αναρχο-φεμινιστικό περιοδικό Give me a Break, τεύχος 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *